Mimari yapılarda mermer
Geri Dön
Mimari yapılarda mermer

Kaliteli mimari yapılar için önemli olan mermer el işçiliğidir. Mermer, hem uzun ömürlü hem de kaliteli işlerin yapılması için kullanılan önemli bir malzemedir. Mermer, tercih edilen ve popüler bir malzeme olarak tarihte en çok kullanılan malzemelerden de biridir.

ülkemizde mermer tarih boyunca çeşitli uygarlıklar tarafınca dayanıklılığı ve estetik görünümü nedeni ile birlikte bilhassa anıtlarda muhteşem bina malzemesi olarak kullanılmış; ama bu günlerde genellikle zemin döşeme ve harici cephe kaplama malzemesi olarak inşaat sektöründe mezarcılıkta ve süs eşyası yapımında kullanılmaktadır.

mermer aşkın eski zamanlardan beri kıymeti kavranmış, meydana getirdiği ferkulade görüntü, parlaklık, dayanıklılık ve pürüzsüzlüğü sebebiyle mimaride, heykelcilikte, sütun yapımında ve eşya üretiminde tercih edilen değerli taşlar içerisinde sayılmıştır. afyon, marmara ve karia bölgesinde çıkan mermerler helenistik uygarlıklar, roma, bizans, hint, çin, arap, türk ve öbür uygarlıklarda mermere bağlı el sanatları ve mermer işçiliği bu nedenle aşkın gelişmiştir. anadolu da pek aşkın değerli mermer ocaklarının yer alıyor olması, ege ve yunan uygarlıklarının anadolu'ya bulunan ilgisini artırmış tarihten beri anadolu, ege, yunan ve roma medeniyetlerinin mermer işçiliğine hammadde olanak veren mekânı olmuştur. afyon, karia ve marmara'dan çıkan mermerlerin roma'ya kadar taşındığı bilindik bir gerçektir.

mermer klâsik billurlardan oluşmuş, kalkerlerin sıcaklık ve basınç etkisiyle değişikliğe uğraması son meydana gelmiş bir çeşit parlak, renkli ve katı taşlardır. mermerlerin bileşimi kalsiyum karbonat, kalsiyum ve magnezyum karbonattır. yunanca “marmoron” olarak tanınan “mermer” kelimesi adını bi hayli Zengin yataklara sahip bulunan marmara adası’dan (prokonnesos) almıştır.