Dış cephe kaplaması olarak mermer
Geri Dön
Dış cephe kaplaması olarak mermer

Cephe kaplama son derece önemli bir konudur. Binaların ısıtma soğutma giderlerinde ciddi oranda tasarruf sağlayan bu uygulama, mermer cephe kaplama alternatifi ile çok daha avantajlı bir şekilde kullanılmış olur.

Ülkemizde türk sanatında dekoratif taş işçiliği içinde gelişmekte olan bir sanat parçası bulunan mermer kullanımı ve mermer işçiliği başlangıcından bu yana bazen değişimler belirtmiş olsa da daimi önemini korumuş, türk cami, medrese, şifahane, han, hamam, kervansaray vb yapılarda aşkın yoğun kullanılmıştır. türk sanatında mezar taşı yapımcılığı, sütün, döşeme, minber, duvar kenarlığı, pencere, eyvan, havuz, sebil, alınlık vb yapımlarında süslemelerinde kullanılan mermer ve mermer işçiliği son kademe geliştirilmiş ve son kademe emek ve ihtimam isteyen bir çalışma kolu haline getirilmiştir. mermer oymacılığı, süslemeciği, yontma ve bezemeciliği, mermer yazıcılığı gibi değişik kollar durumunda gelişmekte olan mermercilik türk sanatında ebedi eserler vücuda getirmiştir. selçuklu, anadolu selçuklu ve osmanlı eserlerinde gördüğümüz sayısız çalışma koluna ilişkin sayısız mermer ürünleri henüz bu tip yapılarda kendini göstermektedir.

Mermer tercihinde bulunduğunuzda mutlaka bu tercihin ömürlük, kalıcı ve son derece sanatsal bir açıya sahip olacağını unutmamalısınız. Mermer, kaliteli bir seçimdir. Mermer sanatı dış cephe kaplamasında olduğu kadar farklı alanlar için de tercih edilmelidir.