Bir mermer türü olarak granit ve travertenler
Geri Dön
Bir mermer türü olarak granit ve travertenler

Volkanik taşlardan olan granit, erimiş magmanın çeşitli faktörler karşısında etkileşim yaşayarak sertleşmesi ve kristalize olması ile oluşmaktadır. Piroksen, feldspat, mika, amfibole gibi minerallerden oluşan granit, bu minerallerin dağılımı ile farklılıklar gösterir. Renk ve doku olarak bu nedenle farklı görsel özelliklere sahip olan granit, iç mimarinin önemli yapı taşlardandır.

Neden en fazla granit tercih edilir diye merak edenler için yaptığımız araştırmamız şu şekilde;

• Doğada oluşan en sert yapı malzemesi olarak görülen granitin sertlik derecesi 6-7 mhos olarak tespit edilmektedir.
• Siliat, feldspat, kuvars zengini olan granitin sirke, limon ve alkol karşısında zarar görmediği için mutfak tezgahı olarak tercih edilmektedir. Granit, asit etkisi gösteren her türlü madde karşısında dirençlidir. Zarar görmezler.
• Tercih edilmesinde bir diğer etken de granitin ısıya karşı dayanıklı olmasıdır.
• Çizilmelere karşı da dirençli olan granit, en sert ve en kalın taş olarak doğada oluşmaktadır.
• Granit diğer taşlarla değerlendirildiğinde, cilayı ve rengini daha uzun süre koruduğu için tercih edilmesi gerektiğini bize gösterir. Seramik ve diğer kaplama taşları, granitten çok daha az dayanıklıdır. Granit, dirençli bir taştır.
• Su emiş oranı granitte oldukça azdır. Feldisipat minarelinin olumlu bir etkisi olan bu özellik, mermer tezgahların su sızdırmama özelliğine sahip olmasını sağlar.
• Granit, bakım gerektirmeyen bir taştır. Temizliği içinse her türlü temizleme ürünü kullanılır. Özel bir ürün gerekmez. Arap sabunu dahi temizliği için yeterlidir. Granit, temizliği ve bakımı ile özel ilgi gerektirmeyen bir taştır.
• Granit, güneş ışınlarının etkisi nedeniyle dokusunu bozmaz. Renginde olma olmaz. Doku kalitesi değişmez. Çünkü iklim koşullarına son derece dayanıklı olan granit, uzun süre kullanılır ve kalitesinden taviz vermez.


Travertenlerin özellikleri nelerdir?

CaCo3 yani sıcak kaynak sularının atmosferimizle temas etmesi sonucunda madensel tuzların yoğunluğu ile doğrudan bağlantı olarak çökeltinin traverten oluşumunda etkisi vardır. Magma suyunun kalsiyum içermesi ile amorfla birlikte kristaller halinde CaC03 oluşur. Bikarbonat oranı yükselir ve çökelme oranı artar. Traverten çökelmesini destekleyen bu oluşum, travertenin meydana gelmesi ile sonuçlanır. İnşaat malzemesi olarak kullanılan travertenler, kara deniz canlılarının fosillerini de ihtiva ederler. Kalker tüfü olarak adlandırılan bu fosiller, Kütahya’da çıkarılan traverten mermer türüdür. Dünya üzerinde yalnızda Kütahya’da bulunan kalker tüfü içeren traverten mermerleri, büyük bloklar halinde üretilir. İç mimari için tercih edilir.