Çinliler, bir yılda 40 maden ocağını aldı
Geri Dön
Çinliler, bir yılda 40 maden ocağını aldı

Çinli girişimciler, bir yılda Türkiye’de satın alma veya ortaklık yoluyla 40’a yakın mermer ocağına sahip oldu. Türkiye Maden İhracatçıları Birliği üyesi ve Temmer Mermer’in sahibi Rüstem Çetinkaya, yerli ocak sahibine ortak olan Çinlilerin sadece ticaret yaptığını belirterek, “Ancak satın alanların ileride ne yapacağını kestiremiyoruz.” dedi.

Çinlilerin maden yataklarına olan ilgisi Türkiye’de yerli girişimcileri rahatsız etmeye başladı. Türkiye Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) üyesi ve Temmer Mermer’in sahibi Rüstem Çetinkaya, Çinlilerin madenlere ilgisinin sektörler için tehlike arz edebileceğini söyledi. Son bir yılda Çinli girişimcilerin satın alma veya ortak olma yoluyla 40’a yakın mermer ocağına sahip olduklarını açıklayan Çetinkaya, “Sektör şu an bunu konuşuyor. Direkt ocaklara ilgi göstermeleri bizi düşündürmeye başladı. İMİB’de yeni yönetim bu durumu incelemeye alacak.” dedi.

Çinli girişimciler şu ana kadar Burdur, Antalya, Isparta ve Denizli bölgelerinde konuşlanmış durumda. Rüstem Çetinkaya, “Yerli ocak sahibine ortak olan Çinliler sadece ticaret yapıyor. Bunlarda bir problem söz konusu değil ancak ocak satın alanların ileride ne yapacağını kestiremiyoruz.” diye konuştu. Türkiye’nin mermer ihracatı 2 milyar 150 milyon dolar. Bunun önemli kısmı Çin’e gidiyor. Çin’e giden mermerlerin büyük kısmı ise 200 bin işadamı ve 6 bin işletmenin bulunduğu Guangdong eyaletine bağlı Yunfu’da toplanıyor. Çetinkaya, “Çinlilerin Türkiye’ye artan ilgileri şu açıdan tehlike arz edebilir: Bunlar ocak sahibi oldular ve bu ülkemizdeki taş fiyatlarının aşağı çekilmesine ve yerli birçok şirketin zararına sebep olabilir.” dedi. Çetinkaya herkesin, “Çinliler toplu alım yapıyorlar ve ne yapacaklarını kestiremiyoruz.” diye nitelediği Çinlilerin Türkiye’deki mermer sektörünün canlanmasında önemli rol oynadığını da kaydetti. “Bizim çöpe attığımız mermerlere çok para verdiler.” diyen Çetinkaya, Çinlilerin mermerleri doğal madenlerden ithal edip yüzde 95’ini Çin’de kullandıklarını, kalan yüzde 5’ini de Malezya ve Tayland gibi ülkelere ihraç ettiklerini ifade etti. Çin, Temmer Mermer’in ihracatının da yüzde 50’sini oluşturuyor. Çinli alıcıların daha iyi para verdiğini belirten Çetinkaya, bu sayede Türkiye’deki işlerini geliştirdiklerini kaydetti. Temmer Mermer’in halihazırda Afyon, Bilecik ve Eskişehir’de üç ocağı bulunuyor.

Afyon’da Avrupa’nın en büyük entegre tesisine sahip şirket, ağırlıklı olarak ihracatla çalışıyor. 2012’de 50 milyon lira, 2013’te 60 milyon lira ciro yapan şirketin bu seneki hedefi ise 75 milyon lira. Şirket cirosunun yüzde 80’ini ihracattan elde ediyor. İşleri daha da büyütmek istediklerini aktaran Çetinkaya, bu sene dördüncü mermer ocağını Kütahya, Konya civarlarında açabileceklerini ifade etti. Şirketin çalışan sayısı da 300’ü aşmış durumda.

Rüstem Çetinkaya, dünya mermer rezervlerinin yüzde 35’inin Türkiye’de olmasına rağmen İtalyan markaların bilinilirliğine dikkat çekti. Çetinkaya “Oysa mermer ihracatı Türkiye’deki cari açığın ilacı olabilir.” dedi. Çetinkaya, İstanbul’dan yağan talep ve konut sektörünün ısrarı üzerine İstanbul Etiler’de de mağaza açtı. Mağazada İtalyan markası Decor Marble’ın ürünleri de satılıyor.