Temmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, İç Anadolu’da Kütahya, Konya civarlarında Çinli bir firmayla ortak mermer ocağı açıp işleteceklerini açıkladı.
Bunun için bir süredir rezerv analizi yaptıklarını belirten Çetinkaya, yeni ocak için 3-4 milyon liralık bir yatırım yapılacağını söyledi. Çinli girişimcilerin dünya üzerinde madene duydukları ilgi biliniyor. Bu girişimcilerin Türkiye’de ortak oldukları ve satın aldıkları mermer madeni sayısı 40’a ulaşmış durumda. Çetinkaya, Çinli girişimcilerin Türkiye’ye şu ana kadar 240 milyon liralık yatırım yaptığını hatırlatarak, “Ayrıca Bilecik, Burdur, Isparta gibi Anadolu illerinde yaptıkları ocak yatırımları ile yaklaşık bin 200 kişilik istihdam oluşturdular.” dedi. Dünya mermer rezervlerinin yüzde 35’inin Türkiye’de olduğunu ve Türkiye’nin mermer ihracatının 2 milyar 150 milyon doları bulduğunu hatırlatan Rüstem Çetinkaya, bunun önemli bir kısmının Çin’e yapıldığını vurguluyor. 2013’te yaklaşık 60 milyon lira ciro yapan Temmer Mermer, 2014’te yeni yatırımların da etkisiyle 75 milyon lira ciro hedefliyor.
Sağladığı yüksek katma değer ve ihracat rakamlarıyla cari açığın ilacı sayılan maden sektörü, İstanbul Madenciler İhracatçıları Birliği (İMİB) seçimlere hazırlanıyor. Eski birlik başkanı Ali Kahyaoğlu, mevcut yönetim ile 25 Nisan’da yapılacak seçimler için çekişmeye hazırlanıyor. Kahyaoğlu’nun kabinesinde yer alan Rüstem Çetinkaya, “İMİB seçimlerinde sektörün bizi görevlendirdiği durumda, resmi makamlarla sürekli ilişki içinde olup sektörün sorunlarını çözmeye dönük çalışmalarımız olacak. Yönetim konusunda hem tecrübeli hem de iddialıyız. Merkezî bir yönetim modeli değil, sahaya inerek, il il, ocak ocak, şirket şirket gezip sorunları tespit edip, çözümler üreteceğiz.” dedi.