Yer Döşemesi
Geri Dön
Yer Döşemesi

Doğal taşların kullanım alanları arasında bulunan yer döşemeleri mermerler, granit ya da diğer taşlar ile gerçekleşebilmektedir. Yer döşemesinde kullanılan yöntemler arasında karo ya da mozaik görünümün verildiği döşemeler ağırlıklı olmaktadır. Karo yer döşemelerinde genelde granit taş tercih edilirken büyük kesim granit taşları yere uygun bir şekilde taş atölyelerinde ustalarının ellerinden geçmektedir.

Granitlerin yer döşemesinde tercih edilmesinde kaliteli bir malzeme olmalarının yanında dış etkilere karşı da son derece dayanıklı olmaları da yer döşemesinde tercih edilmesine neden olmaktadır. Özellikle granit yer döşemelerinin kapalı avm gibi yapılardan daha çok açık alanların da gene yer döşemelerinde kullanımı uygun bulunmaktadır.

Yer döşemesinde kullanılan mozaik taş kesimleri küçük kareler şeklinde olurken bu döşemenin her aşamasında işçilik çok olmaktadır. Taşların aynı boyutlarda kesilmesinden, taşların dizilişine kadar her aşamada ince işçilik bulunan mozaik taş yer döşemesi belediyelerin sokakların genelde gezi olarak kullanılan bölümlerinde uyguladığı bir işlem olmaktadır. Bu tür döşemelerde işçilik maliyetlerinin fazla olması taşın kalite bakımından daha orta sınıf olanına rağbet edilmesine neden olmaktadır. Dış alanlarda ve büyük yapılarda tercih edilen yer döşemesi farklı malzemelerden olurken Türk kültürünü yansıtan hamam ve günümüzde spa gibi adlarla bilinen salonların yer döşemesi mutlaka mermerden olmalıdır. Hamam kültüründe mermerin yer döşemesinde kullanımı oldukça fazla olması su ile aşınma ya da farklı kimyasal tepkimelere girmemesi ve daima temiz kalabilmesidir.