Mermercilik ülkemizin en iyi olduğu alanlardan biridir. Çünkü sahip olduğumuz topraklar, mermer madenleri açısından bonkördür. Sadece Türkiye değil, bu topraklarda medeniyet kuran her millet, madencilik alanında mermer madenleri ile başarılı çalışmalar yapmışlardır. Mermer, çeşitli türleri ile ülkemizde bulunduğu için ve maden ocaklarımız verimli olduğu için bu alanda başarılı çalışmalar yapılmakdatır. Cumhuriyet tarihinde ilk olarak 1960’lı yıllarda ele alınan mermer madenciliği, günümüze değil çok çeşitli aşamalardan geçmiştir. Dünya’da Türk mermeri adı ile alıcı bulan ve çok fazla yapıda kullanılan kaliteli mermerlerin üretimine günümüzde hızl devam edilmektedir.
Türkiye’de 1960 yılında madencilik ve mermercilik alanında atılan adımlarla CENTO üyesi olmuştur. CENTO üyesi devletlerden biri olan ülkemiz, Zonguldak ve Ankara’da 1960’lı yıllarda yapılan sempozyumlarla bu alanda resmi adımlar atmıştır. Akabinde Pakistan’da Lahor’da yapılan sempozyumda Türkiye’de madencilik mermercilik imkanları konu edilmiştir. Mermer yatakları açısından zengin olan ülkmiz, mermer endüstrisinin gerisinde kalmayarak sanayisini geliştirmiş, bu gün bir çok ülkeye mermer ihraç eder duruma gelmiştir. Dünya mermer piyasasında kendine yer bulan Türkiye, gelişen şartlara sahip olduğu için mermer madenciliğinde önemli bir yerdedir.
Ülkemizde yer alan mermer yatakları en fazla İzmir, Marmara adası, Afyon, Bilecik, Gebze, Ankara, Yozgat ve Niğde’de yer almaktadır. Bu nedenle mermer madenleri buralarda daha fazladır. Dünyada nadir bulunan hatta çoğu sadece ülkemizde bulunan mermer türlerine sahip olduğumuz için mermer ihracatında başarılı ülkelerden biriyiz. Dünya genelinde Roma, Yunan, Bizans dönemlerinden bu yana bu topraklarda mermer çıkarıldığı da bilinmektedir.
Afyon’da çıkarılan mermerler ve Bilecik'te çıkarılan bilecik bej mermeri dünya çapında üne sahiptir. Tarihi kalıntıların her gün bir yenisi ortaya çıkmaktadır. Tarihi eserlerin bölgemizde çok olmasının bir diğer nedeni, mermerin yüzyıllardır insanlar tarafından kullanılmasıdır. Günümüze ulaşan yapılar mermer kaynaklıdır. Mermer ocakları yüz yıllık ocaklardır. Ülkemizde, mermerin yıllardır kullanıldığı bilgisi, ocakların yıllanan ocaklar olduğu kısmından da anlaşılabilinir. Eski dönemde plaklar halinde Avrupa bölgesine mermer gönderildiği, eski kayıtlardan edinilen bilgilere göre doğrudur. Mermer her dönem kalitenin göstergesi olmayı başarmıştır. Afyon mermerlerine verilen isimler arasında, Fricia ve Dosimia, Mygodonie gibi ihtiaşm ve değerli anlamına gelen kelimeler yer almaktadır. Dünyada ki bir çok eser, kilise cami ve büyük binalar Türk mermerleri kullanılarak yapılmıştır. Mermer, yapısı itbari ile incelendiğine hangi bölgeden veya bölgelerden çıkarıldığı anlaşıldığı için dünya mirası eski yapıların bu özelliği kolayca ortaya çıkmaktadır.