Mermerin Tarihi
Geri Dön
Mermerin Tarihi

Aslında mermer, eski çağlardan beri kullanılan bir madendir. Önceli çağlarda inşa edilen eserlerde ağırlıklı olarak mermer kullanıldığı görülmüştür. Büyük ebatlı mermerlerin eski şehirlerin inşasında kullanıldığı yapılan kazılarla gün yüzüne çıkmıştır. Eski çağlarda kullanılan eserlerde mermer çeşidi açısından en fazla granit görülmektedir. Heykel yapımında, Mısır döneminde mermer kullanımı yüksektir Mısır’da firavun mezarlarında, kaleler ve stadyumlarda, antik tapınaklarda mermer kullanılmıştır.

Ülkemizde mermer sanayisi Romalılar döneminden günümüze değin gelişme göstermiştir. Yunanlılar ve Bizanslılar mermeri işleyerek daha kaliteli yapılar inşa etmeyi başarmıştır. Ülkemiz, mermer yatakları açısından zengin topraklara sahiptir. İzmir Efes, Kütahya, Yozgat, Gebze, İBursa, Afyon, Niğde, Bilecik, Koçhisar gibi yerlerde kaliteli mermer ocakları bulunmaktadır. Eski dönemlerden itibaren mermer, Anadolu insanının hayatında yer etmiştir. Hem ihraç edilen hem de sanat eserlerinde kullanılan mermer, Anadolu topraklarında en kaliteli örnekleriyle var olmuştur. Mermer, özellikle dekorasyon ve iç mimari, zemin kaplama açısından değerlendirildiğinde medeni yapıların inşa edilmesine imkan vermiştir. Mermer, çeşitli türleri ile ülkemizde bolca bulunan bir madendir.

Dolomitik ve kalkerin birlikte kristalleşmesi sonucu oluşan bileşimin ismi mermerdir. Kalsiyum karbonat birlikteliğinin bir ürünü olan mermer, az da olsa; feldspat, mika, organik maddeler, silika, fluorin gibi maddeler içerir. Renk olarak mermer çok farklı renklerde olabilir. Gri, sarı, kahverengi, beyaz ve siyah tonlarına sahip mermerlerin dekorasyon alanında birçok yerde kullanılmaktadır. Pembe ve kırmızı renklerde de bulunabilen mermer, bu özelliğini kalsit kristallerinden alır. Mavi, esmer ve siyah mermerler en çok tercih edilen mermerlerdir. Sanayi de önemli bir yerde olan mermer, kesilir parlatır ve her alanda kullanılabilir bir ürün olarak sunulur. Mermer endüstrisi gelişmeye devam etmektedir. Mermerin cinsi ne olursa olsun mermer ocaklarında her tür mermer çıkarılmaktadır. Mermer, bloklar halinde ocaklarda çıkarıldıklarında işlenmesi için büyük mermer makineleri ile endüstriyel ürün olarak hazırlanır.

Mermer cinsleri içerisinde en çok bilineni ve ülkemizde çıkarılanı şunlardır;

    •    Granit
    •    Fanolit
    •    Lösitli siyenit
    •    Serpantin
    •    Diyabaz

Bir taşın mermer olarak adlandırılması için o taşın dayanıklı olması gerekir. Kesme, bloklama, cilalama ve parlatma işlemleri sırasında dayanıklılığını koruyan taş, mermerdir. Bu dayanıklılığı gösteren her türlü taş mermer sınıfına girmektedir. Kanunen mermer; maden kanununda 2nci grup madenlerden olduğu resmiyet kazanmıştır.  Kalker, kalsit, bazalt ve benzeri taşlar, andezit, dolomit, traverten, siyenit ve granit bu kanun kapsamında maden ürünleri olarak sınıflandırılmıştır.