Mermerin Keşfi ve Üretimi
Geri Dön
Mermerin Keşfi ve Üretimi

Mermerler Maden, insanların yeni şeyler keşfettiği ve özellike değerli, yarı değerli taşlar için bu güne değin geliştirdiği bir sektördür. Her ne kadar özellikle değerli taşlar ve altın için madenler yapılsa da; mermer de önemli bir maden ürünüdür.

Antik çağlardan günümüze kalıcı eserler inşa etmek isteyenlerin mermer kullandığını görüyoruz. Mermer, uzun yıllar dayanan bir malzemedir. Hindistan’da bulunan Tac Mahal tamamen mermerden yapılan ve dünyanın yedi harikasından biri olarak bilinen bir eserdir. Günümüze kadar gelmiş olması, sağlam yapısı sayesinde mümkün olmuştur. Bu sağlamlığı bu esere mermer vermiştir. Mermerler, magmatik kökenli taşları da içermektedir. Mermer olmadıkları ama mermer özelliğine sahip oldukları için endüstri alanında kullanılan magmatik taşlar, kesme ve cilalama mermer makineleri ile kullanışlı hale getirilmektedir.

Cila kabul eden taşların tamamı mermer özelliği kazandırılmaktadır. Blok halinde çıkarılan ve çeşitli yapılarda kullanılan mermerler, uzun ömürlü yapılar elde etmek için kullanılır. Kuvars, silikatlar, hornblend içeren bu magmatik mermerler, cila işlemi gördükten sonra çok daha fazla parlaklığa sahip olabilmektedirler. Diyabaz, lositli siyenit, serpantinler ve granit ülkemizde bolca bulunan mermer madenlerindendir. Jeolojik açından taşlar üç grubu ayrılır.

Bunlar;

Metamorfik kayaçlar olark adlandırılan ilk grup da hakiki mermerler yer alır. Rekristalize kireçtaçları da yine bu gurupda değerlendirilir. İkinci grupta ise Magmatik kayaçlar yer alır; diyabaz, granit ve siyenit bunlardandır. Son grupta ise sedimanter kayaçlar vardır. Bu kayaçlar arasında oniks mermerler, traverten özellikteki taşlar ve çakıltaşları yer alır.

Maden sanayisinin önemli bir elemanı olan mermerler, her türlü şekli alabilir. Her boy ve ebatta üretilebilirler. Mermeri kesmek için elmas kullanılır. Elmas, dünya üzerindeki en sert madendir. Sadece elmas mermeri kesebilir. Ufak bir bilgi verelim, elması da sadece elmas kesebilir. Normal bıçaklar veya testereler demir çelik karışımıdır. Bu maden taşları kesmek için yetersizdir. Bu nedenle mermer ocaklarında, kesim makineleriinde büyük elmaslar bulunur. Bu elmaslarla boy ve ebat açısından blok olarak kesilip, cilalanıp paketlenen mermerler, büyük araçlarla fabrikalara gider. Burada tekrar işlem gören ve kullanıma hazır hale getirilen mermerler, tabakalar halinde paketlenirler. Tezgah kaplama, zemin kaplama, dış mekan kaplama ve obje yapımı için kullanılan mermerler, dayanıklı malzemelerdir. Büyük mekanlar için kalıcı birşeyler yapmak isteyen herkes mermer tercih eder. Mermer, bugün madencilik sektörüne en fazla değer verilen ürünlerden biridir. Granitler ve çeşitli mermerler her yıl tonlarca çıkarılır ve işlenir.