Ülkemiz, yer aldığı kuşak itibari ile taş açısından zengin bir yeraltına sahip. Alp kuşağında olduğumuz için büyük oranda ve çok çeşitlilikte mermer rezervimiz var. Teknolojinin ve sanayinin gelişmesiyle birlikte dünyada mermer üreticileri içinde fark edilir bir noktada olan Türkiye, doğal taş üreticisi olarak madencilik sektöründe söz sahibi ülkelerden biridir. Anadolu, doğal taş zenginidir. Afyon ve Trakya mermer madenciliği açısından önemli bölgelerimizdendir.
Balıkesir, Bilecik, Muğla, Elazığ, Denizli, Amasya, Diyarbakır ve Kütahya çeşitli değerli taşlar çıkarılan çokça madene sahiptir. Mermer, sanayisi ile en değerli madenlerdendir. Türkiye’de 90 çeşit farklı yapıya sahip mermer çıkarılmaktadır. 120 farklı renge sahip olan bu mermerler, farklı desenleri ile de göz alıcı özelliğe sahiptir. Mermer sektöründe ülkemizde 600’den fazla maden ocağı, 950’nin üzerinde fabrika vardır. Mermer üretim atolyeleri ise sadece ülkemizde 6000 adetten fazladır. Dünya genelinde bu rakamlar çok daha fazladır.
Çok yaygın bir sanayi kolu olan mermercilik, çok büyük emek gerektirir. Zahmetli ancak kaliteli bir üretim süreci, mermer ihracında ülkemizin daha ön planda olmasını sağlar. Bu nedenle mermer madeni çıkarabileceğimiz ama kullanımda olmayan bakir arazileri bir an evvel kullanıma açmamız gerekir. Mermer çıkarmak için kullanılabilinecek onlarca alan halen değerlendirilmediği için, mermer üretim konusunda daha verimli madenler çalıştırma imkanımız vardır. Mermer üretiminde daha fazla maden ocağı açarak atağa kalkmamız, sanayimizin gelişmesi ve ihrac ürülerimizden elde edeceğimiz gelirin artması açısından önemlidir.
Dünya genelinde 2014 itibari ile mermer üretimi şu şekildedir;
• Çin mermer üretiminde 11.000.000 ton ile ilk sırada yer almaktadır.
• İtalya 8.700.000 ton mermer üretimi ile ikinci sırada yer almaktadır.
• İspanya 4.500.000 ton mermer üretimi ile ikinci sırada yer almaktadır.
• Hindistan 4.300.000 ton mermer üretimi ile ikinci sırada yer almaktadır.
• Kore 2.000.000 ton mermer üretimi ile ikinci sırada yer almaktadır.
• Brezilya 2.000.000 ton mermer üretimi ile ikinci sırada yer almaktadır.
• Türkiye 2.000.000 ton mermer üretimi ile ikinci sırada yer almaktadır.
Dünya’da mermer üretiminde 7nci sırada bulunan Türkiye, bakir alanların mermer madeni üretimine açılmasını sağlayarak dünyada ilk üç sıraya girebilir. Bu nedenle madencilik alanında çalışmara hız verilmesi ve yeni mermer ocaklarının açılması gerekmektedir. Mermer, ülkemizde yüksek oranda bulunan taşlardan biridir. Mermer üretimini arttırarak mermer ihracatında dünya devi olmamız için yeterli kapasiteye sahibiz.