Mermer Üretimi ve Kullanımı
Geri Dön
Mermer Üretimi ve Kullanımı

Yıllardır kullanılan ve kalıcı eserlerin inşa edilmesi için önemli bir malzeme olan mermer, kalite dayanıklılık ve çeşitlilik açısından zengindir. Roma döneminden bu yana kullanılan ve heykeltıraşlık alanında başarılı işlerin yapılmasını sağlayan mermer, günümüzde modern yapıların oluşturulması için değerlendirilmektedir. Modern dünyanın ihtiyaçlarını karşılama adına önemli bir yapı malzemesi olan mermer, ülkemizin önemli ihraç ürünlerindendir.
 

İnsanların değer verdiği doğal taşlardan biri olan mermer, saray süslemelerinden süs eşyalara kadar hayatımızın içinde yer almıştır. Mermercilik sektörünün ülkemizde gelişmiş olması, mermer türleri açısından zengin bir coğrafyada yaşıyor olmamız, mimari açıdan şansı olduğumuzu gösterir. Tüm dünyaya ihraç edilen mermerlerin en kalitelileri Türkiye’den ihraç edilmektedir. Mermer, hayatımızın her alanında kullanılan, geçmiş dönemlerden bu güne kadar insanların en fazla tercih ettiği yapı malzemelerinden biridir. Yapı malzemesi olarak mermeri seçtiğinizde bilirsiniz ki, bu ürün veya yapı yüzyıllar boyunca bozulmadan kalacaktır. Eski uygarlıkların günümüze ulaşan eserleri mermer kullanılarak yapılanlardır. Güneş ışını ve doğa koşulları mermerin yapısını bozmaz, dayanıklılığını böylece kazanan mermerler geniş kullanım alanına sahiptir.
 

Türkiye’de onlarca çeşit mermer üretilmektedir. Mermer çeşitlerini inceleyecek olursak;  


Supren mermer,Bilecik beji,Marmara beyazı,Kaplan postu,Elazığ vişnesi,Ege kahvesi,Bursa beji Gibi isimlerle fabrikalarda üretilmektedir. Doğadan çıktığı haliyle kullanılmayan, cilalanıp bloklar halinde değerlendirilen mermer, evler için olduğu kadar işyerleri için de önemli yapı malzemelerinden biridir.
 

Yaşam alanlarının kaliteli olması için mermer, doğru bir seçimdir. Mermer seçimi yaparken bu ürünün rengini, kalitesini, dayanıklılığını uzun seneler koruyabileceğini bilmenizi istiyoruz. Mermer seçimi mekânın kalitesini göstereceği için önemlidir. Birbiriden kaliteli mermer cinslerini bir araya getirerek farklı tasarımlara imza atmak da mümkündür. Objelerin yapımında veya şömine için mermer kullanılacaksa, farklı mermer türlerinin bir arada olması ile yeni ve özel tasarımlar oluşturulabilinir.

 

Oniks mermer üretiminin yüksek olması, bu mermer türünün yoğun rağbet görmesi ile alakalı. Çünkü parlaklık açısından oniks mermerler daha verimli. Şeffaf yüzeyleri ile dikkat çeken ve mermer cilalama makinelerinin kaliteli sonuç aldığı bu mermer türleri aslında değerli bir taştır. Larzuli, kaymaktaşı, lapis gibi taş gruplarına dâhil olan oniks mermerler, ışık geçirgenliği açısından saydam bir yapıdadır. Mermerler egzotik renklere sahip olduğu için de tercih edilmektedir. Oniks mermerler desenleri, renkleri açısından çeşitlilik göstermektedir. Sanatsal değeri olan oniksler, obje yapımı ve zemin kaplama için başarılı bir şekilde değerlendirilirler.