Mermer türleri Travertenler
Geri Dön
Mermer türleri Travertenler


Travertenler farklı tür mermerlerdir. Mermer olduklarını kabul etmeyenler de vardır. Kimyasal yapısından söz etmek gerekirse, sıcak kaynak sularının yer yüzüne çıktığı bölgelerde travertenlere rastlanır.  Suyun yeryüzüne çıktığı anda ki basınç, mermer türünün oluşmasında etklidir. Bu bölgede ki madensel tuzlar traventer yapısını oluştururlar. Magma suyu çok sıcak olduğunda, bikarbonat oranı yüksekse ve kalsiyum oranı da yüksek olduğunda traverten oluşur. Bu karışım, çökelmenin hızlı olmasını sağlar ve  beyaz görüntü oluşur. Bu olayın tanımı traverten çökelmesi olarak adlandırılmıştır. Bu tür taşlar fosil de içermektedir.


Hem deniz hem kara canlıları fosillerine rastlanılan traverten çeşidine kalker tüfü denilmektedir. Ülkemizde bu tür mermer vardır. Dünya da sadece ülkemizde çıkarılan bu mermer traverten türü Kütahya’da ki mermer ocaklarında çıkartılır. Chocolate – Cappuccine isimleri alan bu mermer türü, endüstirel açıdan talep gören kaliteli maden ürünlerindendir. Hem kaplama malzemesi olarak hem de inşaat yapı malzemesi olarak kullanılan traverten mermer türü, özellikle bloklar halinde uygulanmaktadır.

Traverten uygulama türleri nelerdir?

- Honlama uygulaması :Traverten malzemenin yüzeyinin belli başlı aşındırıcılarla parlaklığı azaltılır yani yarı mat hale getirilir. Kaliteli şekilde yüzey, ne ışığı yansıtacak kadar parlak değildir ve matlığı saten dokusunu andıran özelliktedir, son trend mutfaklar için tercih edilmektedir.

- Cilalama uygulaması:Traverten malzemenin yüzeyinin sektörde kullanılan aşındırıcı kimyasallarla kaliteli bir şekilde parlatılma işlemidir.

- Fırçalama ( Patinato ) uygulaması :Traverten mermerin yüzeyinin özel aşındırıcı fırçalarla uygulama yapılması ile elde edilen snouç eskitme görünümdür.  

- Kenar Kırma uygulaması :Traverten mermerin kenarlarının mekanik işlemler uygulanarak antik hava kazandırılması için yapılan bir işlemdir.
 

- Eskitme :Tamburlama uygulaması :Traverten mermerin uzun seneler boyunca alacağı yıpranma darbelerinin bir defa için kazandırıldığı özel bir çalışmadır.

- Dolgu uygulaması :Travertenin boşlukları olan doğal taşlardır. Hem gözeneklerin hem de boşlukların farklı ve özel çimento yardımı ile veya kimyasal maddelerle doldurulması gerekir. Bu durumda uygulanacak yöntem dolgu yapımıdır.

- Cross - Amerikan Kesimi ( Tarz uygulamadır ) :Travertenin tabakalarında özel kesimler uygulanabilir. Bu özel kesimlerden biri de amerikan kesim olarak bilinen cross uygulamasıdır. Taşa parelel olarak yapılan özel kesimdir. Hareketli, işlevsel bir görünüm için uygulanmaz. Durağan bir etkisi vardır. Hantaldır.

- Damar - Vein Kesim uygulaması :Travertenin kullanım amacına göre bir diğer kesim türüdür. Aslında taş tabakalarına dik olarak yapılır ve işlevseldir. 


Traverten Çeşitlerinden Örnekler: