Mermer türleri diyabazlar ve serpantinler
Geri Dön
Mermer türleri diyabazlar ve serpantinler

Farklı türleri ile yapı sektörünün önemli malzemelerinden olan mermerler, özellikle diyabazlar ve serpantinler kategorisi ile dikkat çekmektedir. Yazımızda diyabazları ve serpantileri inceleyeceğiniz. Önce serpantinlerden başlayalım;

Sert taş grubunun üyesi olan diyabazlar, silis oranı %52’ye kadar çıkabilen özelliğe sahiptir. Mineral bileşimlerinde plajioklarlar ve proksen bulunan diyabazlar, yeşilin her tonuna sahip olabilir. Renk olarak yeşil tonda mermer tercih etmek istiyorsanız mutlaka diyabazları seçmelisiniz. K feldspat ve kuvars içermeyen diyabazlar, magma kökenli mermer türlerindendir. Yarı derinlik özelliğinde olan kayaçların işlenmesi ile elde edilen yeşil diyabaz mermeri, dayanıklı ve kaliteli iç mimari için bizim de sizlere önerdiğimiz mermer türüdür. Diyabaz mermer türünün alt kategorisi olan siyenitler, kuvars granitleridir. Renkleri ile tercih edilen ve biotatlı syenit, horblendli siyenit gibi türlere ayrılan siyenitlerin farklı birçok türü vardır. İşte siyenit türleri;

• Lösitli siyenit
• Ojitli siyenit
• Horblendli siyenit
• Biotatlı siyenit

Granit mermerinde ne kadar az kuvars varsa porfitik doku o kadar zayıf olur. Nadiren görülen bu özellik granitlerin ince ve iri taneli olarak görsel dokuya sahip olmasına neden olur.

Serpantinler de magma kayaçlarından oluşurlar. Suyun magmanın yeryüzüne çıkışında etkisi önemlidir. Yer altında senelerce kalan ve bu sürede kristalleşen magma, su yüzeyinde sıcak suyla nasıl bir etkileşim gösterdiğine göre adlandırılır. Si02 oranı %45 olduğunda renk açısından farklılık gösteren serpantinler; sarı, kırmızı, kahve, yeşil ve bej tonlarında olabilirler. Değişik renklerinin yanı sıra alacalı, lekeli dokusu ile de dikkat çeken serpantin mermerler, obje yapımında ve dekoratif ürünlerde sıklıkla kullanılır. Sert ve yoğun yapıları ile dikkat çeken serpantinler, doğada bulundukları halleriyle kullanılmazlar. Doku ve cila için özel mermer makinelerinde işlem gören serpantinler, hayatımızın her alanında kullanılırlar.

• Gabro
• Aolivin
• Peridotit
• Diyabaz

Bu magma kaya türlerinden oluşan serpantinler, renkleri ve farklı şekilleri ile özel dokuları ile dikkat çekmeyi başarırlar. Ülkemizde sık kullanılan ve doğal yer altı kaynakları açısından çok bulunan serpantinler, özellikle Ege bölgesindeki mermer madenlerinden çıkartılır. Mermer seçimi yaparken hangi tür mermeri seçmeniz gerektiğine karar vermenin önemli olduğunu bilmelisiniz. Mermeri nerede kullanacağınız, hangi renk mermer istediğiniz ve mermerin dayanıklılığının sizin için ne kadar önemli olduğu, mermer seçerken dikkat etmeniz gereken bir detay. Mermerinizin kaliteli olması için granit türlerinden birinde karar vermenizi öneririz.