Mermer Türleri – Diyabazlar, Serpantinler ve Oniks Mermerler
Geri Dön
Mermer Türleri – Diyabazlar, Serpantinler ve Oniks Mermerler

Mermer, hayatımızın her alanında kullandığımız değerli bir madendir. Her ne kadar çeşitleri olduğu bilinmese de, mermer çok farklı türlerde doğada bulunur. Mermer, heykel yapımında ve yapı malzemesi olarak değerlendirilir. Mermer türleri arasında diyabazlar, yeşil renge sahip sert doğal taşlardır. Kimyasal içeriklerinde %50 oranında bulunan silis, malzemenin kalitesini belirler. Derin magmaların zamanla kristalize olması ile oluşan diyabazlar, plajioklaslar ve proksen minerallerinin bir araya gelmesi ile oluşurlar. Diyabazları diğer mermer türlerinden ayıran ben belirgin özellikleri ise k feldspat ve kuvars içermiyor olmalarıdır. Yeşil mermer, yani diyabazlar iç mimarinin vazgeçilmez elemanıdır. Doğru işlendiğinde ve kullanıldığında ortaya harika eserler çıkmaktadır.

Mermerin kullanıldığı alanlar nerelerdir?

• Mermer biblo yapımında kullanılır. Antik çağ heykeller mermer taşından yapıldığı için günümüze kadar gelmiştir.
• Ev ve işyerleri için zemin kaplama ve dış cephe kaplama başta olmak üzere mutfak ve banyo için de kullanılmaktadır.

Eski dönemlere nazaran günümüzde daha kaliteli şekilde işlendikleri için yapı malzemesi olarak hem sağlam hem uzun ömürlü hem de estetik görünüme sahip malzemelerdir. Mermer seçimi yaparken istediğiniz tür mermere karar vermeden önce mermer türlerinin özellikleri hakkında bilgi almanız gerekir. Yazımızada yer verdiğimiz mermer türleri hem takı hem yapı malzemesi olarak kullanılabilen kaliteli mermerlerden oluşmaktadır. Sert taşlar yani mermer türleri arasında bir diğer mermer türü de serpantinlerdir. Serpantinler; gabro, peridotit ve olivinin sıcak doğal suların tesiriyle hidratlaşır ve bu şekilde son halini alırlarr. Sıcak suyun etkilemesi ile kırmızı, yeşil, sarı ve kahve tonlarında olabilirler. Kaliteli serpantinler koyu renklidir. Siyah mermer, serpantin türü bir mermerdir. En çok zemin kaplama için kullanılan siyah serpantin mermeri, m obilya imalatında özellikle masa yapımında da kullanılmaktadır.

Kaliteli mermer türlerinden olan oniks mermerler, tuz oranı yüksek mermer türüdür. Magmanın zamanla suyun etkisiyle kristalleşerek oluşturduğu oniksler, saydam özelliktedir. Yoğun ve saydam özelliği ile piyasda rağbet gören oniks mermerleri beyaz, yeşil, sarı ve kırmızı renklerde bulabilirsiniz. Silis ile oluşan kalsedun taşı olan oniksler, yarı saydam olma özellikleri ile takı tasarımında kullanılırlar. Oniks taşının takılarda kullanılması, oniks mermerinin ise zemin kaplama işlemlerinde kullanılması yaygındır. Oniks’e ait kristal tanelerinin aragonit olarak adlandırıldığını söylemeliyiz. Onik mermeri, diğer mermer türlerine göre en parlak mermerdir. Cilalama işlemi oniks mermerlerinde daha iyi netice verir.