Mermer Kullanımı neden önemlidir?
Geri Dön
Mermer Kullanımı neden önemlidir?

Mermer önemli bir madendir

Türkiye granit mermer zengini bir ülke. Mermer madenleri açısından ülkemizin zengin maden kaynaklarına sahip olması, mermer işletmeleri açısından olduğu kadar, mermer ithali açısından da oldukça avantajlı bir konuma geçmemizi sağlıyor. Dayanıklı iç mimari yapı malzemesi olarak kullanıldığı kadar, uzun yıllar dayanıklı yapılar inşaa edilmesinde ve özellikle mimari, sanat alanlarında kullanılması ile mermer dünya nezdinde önemli bir madendir.

Mermer çeşitleri açısından ülkemiz maden zenginidir. Yıllar boyu maden ocaklarının tekliği, nadir çıkan mermer çeşitleri ile zengin yapıya sahip olması, Türkiye'nin mermer ithalinde lider konumda olmasına neden olmuştur. Mermer, sağlamlığı ve özellikle görsel olarak daha nitelikli oluşu ile yapı inşatında tercih edilir konumdadır.
 

Türkiye'de mermercilik

Gelişmiş sanayi kollarından biri olan Türkiye'de madencilik, gerekli önlemlerin alınması gereken, iş kazalarının sık sık yaşandığı bir iş kolu olarak dikkat çekmektedir. 3213 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir. Madenler, devlet ya da üretilen madenden devlet hakkı ödenerek özel veya tüzel kişiler tarafından işletilebilir.'' denilmiştir. Kanun kapsamında, maden ocakları Türkiye'nin özellikle Anadolu bölgesinde kömür, Marmara ve Ege bölgeleri ile Trakya bölgesinde Mermer madeni olarak işletilmektedir.

Anadolu genelinde ise, madenciliğin çok eski yıllara dayandığı bilinmektedir. Osmanlı'da 1815 yılında Bandırma'da bor madeni çıkarılmıştır, 1829 yılında ise Zonguldak'ta taş kömürü madeni çıkarılmaya başlanmıştır, 1848 yılında ise Bursa- Harmancık'ta krom madeni çıkarılmaya başlanmıştır. Cumhuriyetin ilanını takiben 1935 yılında kurulan Maden Teknik ve Arama Enstitüsü (M.T.A), Türkiye'de madenciliğin gelişmesi ve sanayi olarak ele alınması için önemli bir adım olmuştur. Türkiye'de madencilik özellikle ETİBANK işletmelerinde pazarlama ve işletme alanlarının yürütülmesi için atılan ilk adımdır. 1957 yılında kurulan Türkiye Kömür İşletmeleri kömür üretimi alanında yeniliklere imza atmıştır.

Türkiye, kömür madeninin yanı sıra çok değerli mermer ocaklarına da sahiptir.   Mermer Ocaklarımız uzun yıllar boyunca işletilmektedir. Değerli madenlerin yanı sıra kaliteli mermer üretimi ile yıllık bazda yüksek cirolara imza atan maden ocakları ile Türkiye ihracatının önemli bir kısmını bu mermer maden ocakları oluşturmaktadır. Mermer sanayisinde kaliteli mermerin işlenmesi, kullanılması ve değerlendirilmesi önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Mermer kalitesinin dünya üzerinde talep görmesi ile Türkiye, uzun yıllar mermer üretiminde zirvede kalmaya devam edecektir. Yükselen sanayi değerimiz mermer, dünya genelinde Türkiye'nin adını Türk mermeri olarak duyuran sanayi kollarımızdan biridir.