Mermer Hamam Kurnaları
Geri Dön
Mermer Hamam Kurnaları

Geleneksel hamam kültürümüzde suların birikmesi için yapılan geniş içi çukur taş yapılar otantik görünümü desteklemektedir. Hamamlarda mermerden yapılan bu objelere kurna denirken suyun mermer kurna içinde birikmesi sıcak kalmasını sağlarken hamamın sıcaklığını da dengelemektedir.

Mermer kurna çeşitleri
derinlikleri ve biçimlerine göre değişmektedir. Oval çeşitlerde bulunan hamam kurnaları dekoratif bir şekilde mermerlerden yapılmakta ve işlemeler ile güzel bir hale getirmektedir. Kurnaların yapımı ve işlemeleri ayrı bir ustalık istediği için mermer atölyelerinde bu süreç farklı olmaktadır. Özel sürecin nedenlerinden biri ise hamam kurnalarının her hamama göre farklı olmasıdır.
 
Kurna modelleri arasında mermerlerin aşındırılması ve yontulması ile oluşturulan kurnalarda çiçek desenleri ağırlıklı olurken Osmanlı geleneklerinden olan lale desenleri kurnaların orta kesimlerinde bütün bir şekilde bulunmaktadır. Kurnaların yerle birleşmesi noktasında ise oturması için oval kısım dışta kibar ve kalın bir ayak ile olmaktadır. Mermer hamam kurnalarında daha sade görünümleri tercih ediyorsanız da mutlakla işlemelerin olmadığı ve mermerlerin çok geçişli olmadığı yapıları tercih etmelisiniz. Mermer hamam kurnalarında renk tercihinde sade ve tek renk mermerleri seçmelisiniz.

Düz beyaz renk mermerlerden yapılan hamam kurnaları hamamlarda güzel görüntüler oluşturur. Mermer hamam kurnalarında renkli görümler olmasını istiyorsanız renkli mermer taşları kullanmanız gerekir. Renkli taşların oyulmasından sonra renklerin canlılığının korunması için taşlama işleminin nazik bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir.