Mermer ocaklarından çıkartılan taşlara şekil verebilmek için farklı makinelerin işçiler tarafından kullanılması ile evlerimizde mutfak tezgahlarında ya da kapı girişlerinde kullanılabilecek boyutlar da mermerler oluşması atölyelerde gerçekleşmektedir. Mermer atölyelerinde deneyimli işçiler bulunmakta ve hiçbir mermer parçasının ziyan olmasına izin verilmemektedir.
Mermerlerin kullanım yerlerine ve elbette boyutlarına göre oluşturulan parçalar kesim, taşlama, cilalama gibi evrelerden geçerken birçok işçinin emeği ile bir bütün oluşturmaktadır. Hazır şablonlar kullanıldığında standart ölçüler baz alınırken farklı siparişler için de gene müşterinin isteğine ve kullanılacak yerin ölçülerine göre atölye de işçiler tarafından oluşturulmaktadır.
Mermer atölyeleri bulundukları bölgeye ya da mermer ocaklarına yakınlıklarına göre büyük ölçekli ya da küçük ölçekli olabilmektedir. Büyük mermer atölyelerinde fazla sayıda kalifiye işçinin çalışmasının yanında makine ve teçhizatında sürekli güncel tutulması gerekmektedir. İşlerin yetişmesi, müşteri memnuniyetinin sağlanması için makinelerin kullanımına ve kalite önemlidir.
Taş atölyeleri genelde toplumda zanaat olarak bilinmekte ve küçük ölçekli mermer atölyelerinde de gerek camilerin bazı bölümleri ya da yapıların sanatsal görünüme kavuşulması istenilen bölümleri atölyelerde ustaların elinden çıkmaktadır. Mermerlerin farklı boyutlarda kesilmesi ve sonrasında birleştirilerek bir yapının oluşması gene mermer atölyelerinde bulunan ustaların elinden geçmektedir. Mermer atölyeleri taşların kullanılacak hale gelmesini sağlayan ve en çok emeğin bulunduğu safha olurken her mermer ocağının yakınında ya da taş ile ilgili ocakların yanında taş atölyeleri bulunmaktadır.