Mermer artıkları nerelerde kullanılıyor?
Geri Dön
Mermer artıkları nerelerde kullanılıyor?

Mermer madenlerinin nerelerde daha çok olduğunu ve mermerin nasıl çıkarıldığını öğrendikten sonra, mermer artıklarının nasıl değerlendirdiğini de öğrenmek gerekiyor. Görünen o ki mermer ağır çalışmalarla üretiliyor. Mermer üretiminin ciddi boyutlara ulaştığı ülkemizde, mermerin neden önemli olduğunu kullanıldığı sektörlere bakarak görebiliyoruz. Mermer, gerçekte çok fazla atığa sahiptir. Peki bu atığı nasıl değerlendiriyoruz? Veya değerlendirebiliyor muyuz? Mermer, kaliteli olmak zorundadır. Mermer üretimi için ne kadar mermer madeninden ne kadar mermer ürettiğimiz önemli. Geriye kalan ne oluyor? Mermer yapmak için ne kadar mermer işliyoruz? İstenilen özelliklerde kaliteli mermeri üretiyoruz, peki ya sonra?
 

Mermer madenlerinin atıklarının nerelerde kullanıldığını merak edenler için yaptığımız araştırma, mermer tozunun Afyon’da yapılan bilimsel çalışmaların verilerine göre 100 bin işlenen mermerden 24 bin mermer üretildiğini göstermektedir. Mermer %75 oranında kayıp yaşanılan bir maden olarak dikkat çekmektedir. Seramik, çimento, yem, kağıt, plastik ve yapı malzemeleri olarak değerlendirilen mermer atıklarının tarım için faydalı olduğu da yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır.
 

Bitkilerin mineral ve tuz açısından zengin topraklarda daha iyi ve verimli şekilde yetiştiği bilinmektedir. Mermer atıkları tarım arazilerinde kullanıldığında tarım alanında verim artmaktadır. Kalsit mermerleri ve dolomit tozları yüksek oranda kalsiyum içerdiği için tarım alanında kullanılmaktadırlar. Bitkilerin kalsiyum ihtiyacı vardır. Özellikle meyve veren ağaçlar, kalsiyum zengini topraklarda daha kaliteli ve yüksek verimle meyve vermektedirler. Kalsiyum içeren mermer atıklarını gübrelerin içine yerleştirerek topraklarına veren çiftçiler, verim ve kalite anlamında sevindirici sonuçlar almaktadırlar. Seramik sanayisinin hatırı sayılır bir hammaddesi olarak mermer tozları, atık çamurların ise fayans yapılması ile hem geri dönüşüm alanında başarılı bir iş çıkarılmış oluyor hem de önemli oranda tasarruf ediliyor. Fayanslar yapılma aşamasındayken %6 oranında mermer tozuna ihtiyaç duyar. Boya olarak da kullanılan renkli mermer tozları gibi, beyaz mermer tozları ise dolgu malzemesi olarak değerlendirilmektedir. Boyaya mat bir görünüm kazandıran renkli mermer tozları, fayans üretiminde önemlidir. Kireçtaşı da yine dolgu malzemesi olarak fayans üretiminde kullanılmaktadır. Fayans üretiminde selülozun pişirilerek elde edildiği kireçtaşı, mermer artıkları sayesinde ayrıca çok fazla maddi yatırım yapmadan kullanılabilmektedir. Karo fayanslar, suni mermerler, polyester benzeri ürünler mermer tozlarından imal edilmektedir. Mermer işleminden kalan artıkların geniş bir yelpazede değerlendirildiği böylece ortaya çıkmış oluyor. Mermer, zannedildiği gibi %70 oranında artık oluşturmuyor, görünen bu sadece. Aslında mermer, her bir karesi ile her alanda verimli şekilde kullanılmaktadır.