Magmatik kökenli taşlar, mermer türleri
Geri Dön
Magmatik kökenli taşlar, mermer türleri

Mermerin gerçekte oluşmasında en büyük etken magmatik taşlar değildir. Ancak mermer oluşumu çoğu zaman bir taşın mermer olarak kabul edilmesi için ağır şartlar taşımaz. Gerçekte mermer yapısı taşımayan ve endüstriyel olarak değerlendirilen ürünler magmatik kökenli mermer taşlarıdır. Kuvars, silikat, hornbloned bunlara örnek olarak gösterilebilinir. Türkiye’de çokça bulunan ve magma kökenli mermer taşlardan olan diyabaz, serpantin, lösitli siyenit ve granit ülkemizde mermer ocaklarında bolca çıkarılmaktadır.

Granit, gördüğü talebi sonuna kadar hak eden magma kökenli bir mermer türüdür. Feldspat, amfibole, mika, piroksen, quartz mineralleri açısından zengin yapısı ile dikkat çeken granit, büyük iş merkezleri için iç ve dış kaplama malzemesi olarak değerlendirilmektedir. Mutfak tezgahları için güvenle tercih edilen granit, sert ve dayanıklı bir üründür.

Granit neden en fazla tercih edilen malzemedir? Diğer mermerlere nazaran granitin daha fazla talep almasının nedenleri nelerdir?

- Derin taşlar yani seramikler, granite oranla daha az dayanıklıdır. Granit kaplama yüzeyler seramiklerle karşılaştırıldığında uzun süre dayanan özelliği ile tercih edilmektdir.

Granit bünyesinde olan feldisipat granitin tezgahlar için harika bir malzeme olmasını sağlamıştır. Bu malzeme granitin su emme gücünü %0,04 yapar. Böylece leke tutmaz ve su sızdırmaz. Mermer cinsleri içinden granitin bu özelliği sayesinde tezgahlar için ideal ürün olması normaldir.

Sert bir taş olarak çizilmelere karşı daha uzun süre dayanıyor olması, granitin tercih edilme nedenlerinden biridir. Granit, alkol sirke ve limon gibi asitli sıvılara karşı dirençlidir. Reaksiyon göstermeyen ve uzun süre yüzey kalitesini koruyan granit, silikat, feldspat ve kuvars sayesinde sert ve dayanıklı bir mermerdir.

Granitin bakımı ise son derece zahmetsizdir. Eğer dış cephe için veya zemin kaplama, tezgah vs için granit tercih ediyorsanız temizleme ürünlerini gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Her türlü temizleme ürünleri için granitin son derece güvenli bir malzeme olduğunu bilmelisiniz. Asla zarar görmez. Çizilmez. Temizlik ürünlerinde yer alan kimyasallar granite zarar veremez. Bu temizlik ürünleri granitin cilasına dahi zarar veremezler. İlk günkü gibi parlaklığını her zaman koruyan granit, son derece kaliteli ve dayanıklıdır.

Solma nedeniyle kalitesinden ödün veren malzemeler, kaplama ve mutfak tezgahları için ideal değildir. Granit, güneş ışınlarından asla etkilenmez. Canlı rengini ve parlaklığını güneş ışınları yüzünden kaybetmez. Doksal özelliklerini iklim şartlarına bağlı kalmadan koruyabilir. Parlaklığını güneşe maruz kalma nedeniyle kaybetmez.