Doğaltaş Sektöründe CNC Kullanımı
Geri Dön
Doğaltaş Sektöründe CNC Kullanımı

Doğal taşların kullanımında genelde işçilik ile atölyelerde çıkartılsa da her şeyin motor gücüne bağlandığı günümüz teknolojisinde mermerlerin işlemeleri de artık makineler ile yapılabilmektedir. Heykel ya da taş üzerinde yapılan mozaik işlemeler cnc makinelerinde rahatlık ile yapılabilmektedir. Cnc makinelerinde mermerin boyutlarına uygun bir şekilde kesimler girildiğinde kısa bir sürede istenilen görüntü makineden çıkmaktadır.

Bu işlem hem el işçiliğine göre daha hızlı yapılmaktadır hem de el işçiliğin kıyasla çok daha uygun fiyatlara gelmektedir. Büyük binalarda istenilen tek düze görüntünün oluşması için de gene cnc makinelerinden çıkan taşlar önemli olmaktadır. Görüntünün bütünlük kazanması için doğal taşların aynı tasarımda olması bu alanda kullanımı arttıran etkilerden olmaktadır.

Doğaltaş sektöründe taşın işlenmesi her zaman çok daha etkili bir görünüm oluşturmaktadır. Cnc kullanımında her zaman önceliğin taşın doğru işlemesi ve gerektiğinde taşın damarlı kısımlarının doğru kullanılarak oluşturacakları çizgileri takip etmek olmaktadır. Taşların bu tür ince işlemelerinde makineler ne kadar yardımcımız olsa da mutlaka her makinenin başında bir görevli bulunmalı ve taşın işlemesini takip etmek zorundadır. Taşın sürekli olarak işlenme sürecinde kontrol edilmesi insan gücünü gene gerektirse de işlemin tamamının yapılmasından çok daha etkili ve kısa bir süreç olması her zaman tercih edilmesini sağlamaktadır. Hemen hemen her mermerin ve granitin işlenmesinde kullanılan bu makineler ardı ardına birden çok ürünü çıkarabilmektedir.