Değerli bir maden "Mermer"
Geri Dön
Değerli bir maden "Mermer"

Birbirinden değerli ve önemli kullanım alanlarına sahip olan doğal taş çeşitleri nden söz etmemiz gerekirse, mimari açıdan kullanılan ve insan ruhuna iyi geldiğine inanılan iki gruğ taştan bahsedebiliriz. İnsanların mimari ve sanat alanlarında kullandığı, dayanıklı olduğu için tercih edilen aynı zamanda görütüsü ile diğer alternatiflerinden daha kullanışlı olan granit yani mermer ve çeşitleri sanayileşmiş unsurlardır. Ancak mermer, doğal taş çeşitlerinden biridir ve diğer özelliklli yarı değerli ve tam değerli taşlara nazaran çok daha az özelliktedir. Mermer kalitesi, özellikleri ve çeşitleri de önemlidir ancak en çok ilgi gören yarı değerli ve tam değerli taşlardır.

Elmas, pırlanta, yakut, zümrüt ve akabinde yarı değerli taşlar olan ay taşı, aslan gözü taşı gibi çeşitlere sahip taşlar da kullanılan, sevilen, beğenilen doğal taşlar olarak dikkat çekmektedir. En çok kullanılan ve maliyeti düşük olan yarı değerli taş olan hematit, görünümü demire benzeyen ancak oldukça kırılgan yapıya sahip bir taşıtr. Hematit dalak için faydalı, kan dolaşımını koruyan ve saçları gürleştiren bir taştır. Aynı zamanda romatizmal hastalıkları tedavi ettiğine de inanılır. Elmas ise en sert taştır. Mermerden dahi serttir.

Mermer atölyelerinde kullanılan mermer makinalarında elmas bıçaklar bulunur. Mermeri kesip şekillendirmenin yanı sıra elması kesmek için de yine elmas kullanılır. Doğanın en sert taşı olan elmas, evlerimizde kullandığımız çelik bıçaklardan dahi daha sert ve keskindir.