Mermer travertenler hakkında her şey!
Geri Dön
Mermer travertenler hakkında her şey!

Mermerler çok farklı türde olabilirler. Ülkemizde en fazla çıkarılan mermer türü olarak travertenler, uygulama alanları ile en çok talep gören mermer çeşidi olarak göze çarpmaktadır. Türkiye, kaliteli travertenler açısından zengin doğa altı kaynaklara sahiptir. Özellikle Kütahya’da çıkarılan özel bir mermer türü, tüm dünyada yıllardır talep görmektedir. Doğal kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanarak dış ticaret alanında daha iyi işler çıkarmamız mümkün. Türkiye’de her sene binlerce ton mermer üretimi yapıldığı ve dış pazarda mermerlerimizin yoğun talep gördüğü gerçeğinin bizi bu sektöre yatırım yapma konusunda ikna etmesi gerekir.

Üreten Türkiye’nin kazanması için, en az tarımcılık alanında olduğu kadar sanayi alanında, mermer üretimi alanında artık atağa kalkması gerekir. Yaşadığımız topraklarda senelerdir mermer üretimi yapılmaktadır. Roma dönemlerinden günümüze gelen tarihi eserler, mermer üretiminin yeni değil m.ö tarihine değin uzandığını gösterir. Mermer maden ocaklarının çok olduğu ve yıllanmış olduğunu görüyoruz. Mermer, değerli bir madendir ve işlendiğinde sanayi için önemli bir hal almaktadır. İşte traverten uygulama şekilleri ve traverten türlerinden ve mermer türlerine göre uygulamalardan bahsetmek ve böylece mermeri tanımınızda aracı olmak istiyoruz.

Traverten uygulama türleri;

• Cilalama ile traverten mermerin kullanımı kalite ile buluşur. Fayans üretiminde kullanılan travertenlerin mükemmel bir yüzeye sahip olması için çeşitli aşındırıcılarla cilalanması gerekir. Güneş ışığını kusursuz bir şekilde yansıtması için cilalama mutlaka yapılmalıdır.
• Honlama işlemi travertenler için önemlidir. Mat görünümü yüzünden görsel açıdan eksik olan traverten honlama ile matlığını kaybeder. Satenimsi bir dokuya sahip olan traverten, honlama uygulaması ile bu özelliği taşır.
• Kenar kırma uygulaması ise travertenin mekanik işlemlerden geçerek antik, eski, denim görünüme kavuşmasını sağlar. Bu uygulama ile traverten iç mekanlarda kullanılırken istenilen eski görünümü sağlar.
• Dolgu uygulaması travertenlerin mutlaka işlem görmesi gereken bir uygulamadır. Bu uygulama ile travertenin yapısında yer alan boşluklar pürüzsüz bir yüzey için giderilir. Dolgu malzemesi çeşitli kimyasallarla olabileceği gibi, mermer atıkları ile de yapılabilir.
• Fırçalama yani patinato uygulaması ise travertenin aşındırılması demektir. Eski doku özelliğine böylece kavuşabilir.
• Damar uygulaması ile travertenin kesimi kast edilmektedir. Traverten mermer taşının doğal güzelliğini ortaya çıkarmak için, doku özelliğine göre kesilmesi işlemidir. Dik kesim yöntemine damar uygulaması denir.
• Cros kesim ise Amerikan kesim tarzıdır. Tabakalara paralel şekilde yapılan kesim ile travertenler daha durağan ve ağır bir görünüme kavuşurlar.