Mermer çeşitleri, ikinci tür mermerler
Geri Dön
Mermer çeşitleri, ikinci tür mermerler

Mermer, hayatımızda uzun yıllardır var. Yapı malzemesi olarak dayanıklı ve görünüşünü rengini uzun sür koruduğu için tercih edilen mermerler, ikinci tür ve birinci tür olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu yazımızın konusu ikinci tür mermerlerdir. Konglomera, breşer yani kristalize kireç taşları bu mermer türünü oluşturmaktadır.

Sık sokulu kalsitlerin oluşturduğu taşlara kristalize kreç taşı denir. Küçük kayaların akarsu boyunca taşınması sonucu ovallik kazandığı taşlardır. 2mm civarı olan çakıl blokları olarak tanımlanan bu taşlar, zamanla kristalleşir ve yuvarlaklaşır. Suyun gücü burada etkendir. Kum blokları boyunca taneli doğan çimentolarla etkileşirler. Böylece pekişme gerçekleşir ve konglomera adı verilen tür ortaya çıkar. Konglomeralar daha çok inşaatlarda kaplama malzemesidir. Mermerler, kimyasal etkenlerle çökertildiğinde çimento ile karıştırıldıklarında orta boy mermerler olurlar. Breş adını alan bu tür mermer, canlı renklere sahiptirler. Göz alıcı güzellikte olan bu mermerler, zemin ve duvar kaplama da, masa yapımında kullanılırlar.

Bir diğer tür ise traverten oniks mermerlerdir. Bu mermerler sedimanter oluşumludur. Traverten ve oniks birleşmiş haldeyken kalsiyumbikarbonat ile karbondiaoksit içeren sularda oluştuklarını gösterirler. Bu şekilde katılaşan mermer türü, traverten adını alır. Soğuk su bu mermerin oniks olmasına neden olur. İnşaatlarda hem dış kaplama hem de iç kaplama malzemesi olarak kullanılan mermerler, cilalanabilir özelliktedir.  Su mermeri olarak da bilinen oniksler, taneli dokuları ile göz doldurur. Kahverengi, beyaz, gri, mavi ve yeşil renklerde bulunan oniksler, saydam nitelikleri ile dikkat çekmektedir. Özellikle dekoratif mutfaklar için değerlendirilen bu tür mermerler, başarılı dizaynların ayrılmaz ürünleridir. Evinizde yahut işyerinizde yeni düzenleme yapmak istiyorsanız oniks mermerleri kullanmalısınız. Böylece göz alıcı mermer tezgahınız ile modern bir mutfağa sahip olabilirsiniz.

Mermerler arasında en çok önerdiğimiz tür ise magmatik kökenli olanlardır. Bu tür taneli dokusu ile dikkat çekmektedir. Türlü renklerde doğada bulunan malzeme, beyaz rengi ile tercih edilse de bize göre yeşil, kahverengi, gir, mavi renkleriyle de harika bir alternatif olabilir. Serpantinler ise ultrabazik magmatik tür olarak dikkat çekmektedir. Bu tür sert ve yeşil tondadır. Daha çok yer zemin kaplamasında alternatif olarak değerlendirilir. Mermer türleri arasında en beğendiğimiz tür olan ultrabazik mermerler, daha parlak mermer türüdür. Dış cephe kaplamasında da harika işler çıkaran serpantinler, döşemeler içinde ideal bir seçimdir. Sütün ve dekorasyon kaplama, objeler konusunda başarılı işler çıkarırlar.  Mermer seçimi yapmanız gerekiyorsa serpantinleri mutlaka değerlendirmelisiniz.